Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Σεμινάρια εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως σε 37 νησιά του Αιγαίου


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων, την Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση (http://www.e-diktyo.eu), την Εταιρεία Δράσεων Επιμόρφωσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο υλοποιούν για το σχολικό έτος 2012-2013 τα εξής σεμινάρια:
  1. «Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση».
  2. «Αξιοποίηση εργαλείων Web 2.0 στη Διδασκαλία»
  3. «Αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για τη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής»
 Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επειδή το παρακολουθούν εκπαιδευτικοί από 37 νησιά του Αιγαίου: Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ηρακλειά, Θήρα, Θηρασία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σύμη, Σύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Τήνος, Φολέγανδρος, Χάλκη.
Για την υλοποίηση τους χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Moodle. Το Moodle είναι ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System) και χρησιμοποιείται  για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί υποδομές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Το Σεμινάριο «Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση» παρακολουθούν 486 επιμορφούμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων (εκτός από ΠΕ19/20). Αντικείμενα και στόχοι του σεμιναρίου είναι:
·      γνωριμία με το περιβάλλον του moodle και εκμάθηση των δυνατοτήτων του
·      Πραγματοποίση τηλεδιασκέψεων με Oovoo
·      η χρήση των εργαλείων του διαδικτύου στην εκπαιδευτική πράξη
·      η χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού και η αξιοποίηση του στη διδακτική πράξη
·      η εκμάθηση και χρήση ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού γενικού σκοπού για ποικίλες εφαρμογές χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι ο επεξεργαστής κειμένου, τα λογιστικά φύλλα και  οι παρουσιάσεις.
·      η αξιοποίηση πολυμεσικών εργαλείων (επεξεργασία εικόνας, βίντεο) στη διδακτική πράξη
·      η χρήση υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) όπως για παράδειγμα η δημιουργία ιστολογίου, η κατασκευή ιστοσελίδας.
·      αξιοποίηση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (web 2.0, forum, chat, wikis, googledocs, συλλογή φωτογραφιών)
·      Αξιοποίηση της wikipedia στη διδακτική πράξη

Το Σεμινάριο «Αξιοποίηση εργαλείων Web 2.0 στη Διδασκαλία» παρακολουθούν 114 επιμορφούμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων. Το σεμινάριο αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του σεμιναρίου «Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση – Μέρος I » που υλοποιήθηκε με επιτυχία την προηγούμενη σχολική χρονιά, 2011-2012, με τη συμμετοχή 200 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας όλων των ειδικοτήτων και από όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Αντικείμενα και στόχοι του σεμιναρίου είναι:
·      Εξοικείωση με εργαλεία Web 2.0 όπως το Quizlet, Wallwisher, Wordle, storyjumper, glogster, timetoast
·      Εγκατάσταση πρόσθετων στην προσωπική ιστοσελίδα στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
·      Πραγματοποίση τηλεδιασκέψεων με Oovoo
·      Αξιοποίηση της wikipedia στη διδακτική πράξη
·      Δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με το λογισμικό Hotpotatoes
·      Χρήση των εννοιολογικών χαρτών στη διδασκαλία
·      Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, οδηγίες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
·      Χρήση ιστοεξερευνήσεων στη διδασκαλία
·      Προχωρημένη χρήση σουίτας εφαρμογών γραφείου ανοιχτού κώδικα
·      Ανταλλαγή αρχείων μέσω dropbox κ.α.

Το Σεμινάριο «Αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για τη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής» παρακολουθούν 93 επιμορφούμενοι κλάδου ΠΕ19/20. Αντικείμενα και στόχοι του σεμιναρίου είναι:
·       κατασκευή ηλεκτρονικών μαθημάτων με το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης/διδασκαλίας Moodle
·       παιδαγωγική αξιοποίηση του Scratch για τη διδασκαλία του προγραμματισμού στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο
·       επεξεργασία προσωπικής ιστοσελίδας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με Joomla
·       αξιοποίηση πολυμεσικών εργαλείων (επεξεργασία εικόνας, βίντεο, ήχου) στη διδακτική πράξη
·       χρήση της εφαρμογής ooVoo για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της κοινότητας που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, chat, email, ooVoo (τηλεδιάσκεψη).
Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Υπάρχει η ομάδα παραγωγής και ανάρτησης υλικού η οποία αποτελείται από 10 περίπου εκπαιδευτικούς και παράλληλα η ομάδα επιμορφωτών, που είναι περίπου 40 εκπαιδευτικοί, εμψυχώνει και συντονίζει τις e – τάξεις. Κάθε εβδομάδα αναρτάται το υλικό μιας καινούργιας διδακτικής ενότητας και απαιτείται από τους συμμετέχοντες η υποβολή εργασιών σχετικών με την αντίστοιχη ενότητα. Η ύλη των σεμιναρίων συνδιαμορφώνεται από όλη την κοινότητα μέσα από την συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Τη φετινή χρονιά συμμετέχουν σαν επιμορφωτές και κάποιοι από τους παλαιότερους επιμορφούμενους.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου, η  οποία συνίσταται στην αποστολή τουλάχιστον του 70% των εργασιών και στη συμμετοχή στην κοινότητα, θα δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο Υπεύθυνος του σεμιναρίου
Νίκος Τζιμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου