Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Σεμινάριο επιμόρφωσης εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας MOODLE, για τις Διαφυλλικές σχέσεις και τον ιό HPV, για εκπαιδευτικούς, γονείς και επαγγελματίες Υγείας.

Με το παρόν σας ενημερώνουμε για την διενέργεια διαδικτυακού μαθήματος  που θα αφορά τον ιό HPV  και την αιτιώδη σχέση του με τη δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και άλλων καρκίνων της  περιγεννητικής περιοχής, αλλά και άλλων καλοήθων μορφών όπως τα γεννητικά κονδυλώματα.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας την οποία διενεργήσαμε τα έτη 2013 και 2014 σε μαθητές των τριών τάξεων  των Λυκείων του Νομού μας και είχε ως δείγμα περίπου 2.300 μαθητές, (κατόπιν εγκρίσεως του ΥΠΑΙΠΘ), διαφάνηκε το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο γνώσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για:
1.       Τον ιό HPV
2.       Τη σοβαρότητα των επιπλοκών του
3.       Την ευαλωτότητα  τους από τον ιό
4.       Τον τρόπων μέσω των οποίων μεταδίδεται
5.       Των τρόπων προφύλαξης από τη μετάδοσή του
6.       Το ρόλο του εμβολίου ως μέτρου προστασίας σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης
7.       Το ρόλο του τεστ Παπανικολάου ως μέτρο προστασίας δευτερογενούς πρόληψης
8.       Το ασφαλές σεξ
Τα παραπάνω μας οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα:
1.       Ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα λόγω της έλλειψης γνώσης στην μόλυνση από τον ιό που είναι εξαιρετικά διαδεδομένος στην κοινότητα, καθώς μπορεί να είμαστε φορείς του και να τον μεταδίδουμε χωρίς να το γνωρίζουμε.
2.       Ότι η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πρέπει να στραφεί και προς τους γονείς καθώς κυρίως από εκείνους εξαρτάται το αν το παιδί τους εμβολιαστεί αλλά και ευρύτερα από εκείνους εξαρτάται η κουλτούρα πρόληψης που θα αναπτυχθεί στο παιδί τους καθώς μεγαλώνει.
Με αυτά τα δεδομένα, μέσα από την συνεργασία του Συμβουλευτικού Σταθμού  Νέων και του Υπευθύνου κ. Σακελλαρίου Μίλτου, μέσω του ΚΕΠΛΗΝΕΤ και του Υπευθύνου κ. Τζιμόπουλου Νικόλαου,  μέσω του Νοσοκομείου Σύρου και του κ. Ευκαρπίδη Απόστολου, του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών Νομού Κυκλάδων κ. Ρούμελη Νίκου, και του ΕΚΦΕ Σύρου με την Υπεύθυνη κ. Κωνσταντινίδου Καλλιόπη, δημιουργήσαμε μια διαδικτυακή παρέμβαση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς, η οποία στόχο έχει να βάλει ένα μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό λιθαράκι  στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να μπει το θέμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα των Διαφυλλικών σχέσεων, για συζήτηση στα σχολεία, τις υπηρεσίες υγείας και την κοινότητα, καθώς είναι εκείνος ο καρκίνος που αναπτύσσεται στις νεαρές ηλικίες στις γυναίκες,  σε εκείνες δηλαδή τις ηλικίες που είναι εργαζόμενες και παραγωγικές αλλά και παράλληλα μεγαλώνουν και ανατρέφουν τα παιδιά τους.
Το σεμινάριο θα διενεργηθεί στη Σύρο όπου θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή της και με τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Νότιου Αιγαίου, αλλά και όπου αλλού στην πατρίδα μας μέσω των ανωτέρω συνεργασιών.
Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί το σχολείο  να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
Τέλος, η παρέμβαση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε μέσα από την ενημέρωσή τους, να λάβουν μέρος στα  δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων με τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες της Σύρου ηλικίας 20 έως 65 ετών, που οργανώνονται από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων δύο ή τριών μηνών.
Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 8 εβδομάδων και θα ξεκινήσει στις  16/2/2015  με πρώτη συνάντηση δια ζώσης στο ΕΚΦΕ Σύρου 6.00μ.μ- 8.00 μ.μ.,  για ενημέρωση των συμμετεχόντων του τρόπου διενέργειας του σεμιναρίου εξ αποστάσεως καθώς και την στοχοθεσία.
Οι  συμμετοχές θα γίνουν ηλεκτρονικά από την διεύθυνση :

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε  στον κ. Σακελλαρίου Μίλτο 22810-86249, 6972204356  , και στον κ. Ευκαρπίδη Απόστολο  τηλ 2281360568                                                                    
       Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί βεβαίωση  συμμετοχής.

                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου