Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

4o Συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην Ερμούπολη με θέμα: ' Με το βλέμμα στραμμένο στα Παιδιά"

Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη διεξαγωγή  του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με θεματολογία που απασχολεί το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας, η οποία εφέτος θα θέλαμε να είναι επικεντρωμένη στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των παιδιών και εφήβων.

Η διεξαγωγή του συνεδρίου συζητείται να υλοποιηθεί   τις  ημέρες Παρασκευή (απόγευμα) Σάββατο και Κυριακή  1-3/11/2013.

Από την διεξαγωγή των  συνεδρίων τα τρία προηγούμενα χρόνια, (το τελευταίο εκ των οποίων είχαμε την τιμή να οργανώσουμε από κοινού), αποκομίσαμε το αίσθημα της αναγκαιότητας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα αυτά, κάτι που ανέδειξε και τον κρίσιμο  ρόλο της δικτύωσης των φορέων ενός τόπου για θέματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών και τούτο επιβεβαιώνεται από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που τα παρακολούθησε.

Το Συνέδριο αυτό τείνει να γίνει πια θεσμός στη Σύρο με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και καταβάλλουμε πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια να το καθιερώσουμε συνοδοιπορώντας  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και από πέρυσι με την Εκπαιδευτική Κοινότητα, προσπερνώντας τόσο τις δυσκολίες των καιρών, όσο και τις όποιες  αγκυλώσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος  θα διεξαχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση η οποία μάλιστα θα έχει ως επίκεντρο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του παιδιού σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η απόφαση για τον εφετινό προσανατολισμό  του συνεδρίου εμπεριέχει μια σημαντική σημειολογία καθώς φαίνεται τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις σύγχρονες συγκυρίες και είναι αναγκαίο να αναδειχθούν οι τρόποι που θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε σε διαδρομές που διασφαλίζουν την υγεία τους, καθώς και άλλοι που ενδυναμώνουν και επαναπροσανατολίζουν προς  ασφαλείς επιλογές.

Oi φορείς που συνδιοργανώνουν το Συνέδριο είναι το νοσοκομείο Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αοι Τομείς Οικονομικών και Δημόσιας Υγείας της   Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Νοτίου Αιγαίου και το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας Νομού Κυκλάδων.

Ήδη τη στιγμή αυτή συζητείται και γίνεται προσπάθεια κατάρτισης του προκαταρκτικού προγράμματος, ενώ όπως πάντα το πρόγραμμα εκτός των ομιλιών θα πλαισιώνεται και από ειδικά  φροντιστήρια στα οποία θα συζητούνται με τον ενδεδειγμένο μεθοδολογικά τρόπο, θέματα αιχμής που απασχολούν τα παιδιά και την οικογένεια.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε  ενότητες της θεματολογίας που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου
  •  Ψυχική και Συναισθηματική υγεία του παιδιού και  πρώιμα συμπτώματα  διαταραχών
  •  Γονεϊκοί ρόλοι και η θετική τους αξία στη ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού.
  •  Θέματα που αφορούν το κάπνισμα, το αλκοόλ και εν γένει τις ουσίες
  •  Ενδοσχολική βία  και σχολικός εκφοβισμός
  •  Ασφαλές διαδίκτυο και cyber bulling
  • Ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών στο σχολείο και την οικογένεια.
  •  Εκπαίδευση γονέων - εκπαίδευση εκπαιδευτικών.
  •  Αναγνώριση και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης
  • Διαφυλικές σχέσεις και σεξουαλική υγεία
  •  Η οικονομική κρίση και η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
  •  Παιδικά ατυχήματα
  • Διατροφή - Παιδική παχυσαρκία - Φυσική άσκηση
  •  Περιβαλλοντικοί, φυσικοί και χημικοί κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου